Biješ ti po malo na masu

Automobili, iako koriste benzin, imaju potrebu i za električnim napajanjem. To prvenstveno za inicijalno startovanje motora. Akumulator daje struju alnaseru za inicijalno pokretanje motora. Motor kreće sa radom, a preko alternatora, pa konvertora, vraća nazad struju akumulatoru. Tj. dopunjuje ono što je potrošio i napaja ostale uređaje (uglavnom svetla).

Auto kada je upaljen može da radi i bez akumulatora. Probao. Vozio auto u ovlašćeni servis i oni posle pregleda zaboravili da zategnu masu na blok motora. Auto je radio kako treba, samo je malo bilo muke da se upali.
Bite, hilfe. Može malo gur gur…

Minus sa akumulatora je spojen na šasiju automobila, tako da je ceo auto vezan na minus, odnosno na nultom potencijalu ka minusu. To se u našem narodu zove masa.

Mislim da je omiljena dijagnoza majstora mehaničara kada je u pitanju neki električni kvar „to ti negde vuče na masu“ ili „bije ti negde na masu„. Uglavnom je netačna. Vučenje ili bacanje na masu se dešava kad je neki od uređaja neispravan, pa propušta struju čak i kad je taj uređaj ugašen. To uzrokuje nepredviđeno pražnjenje akumulatora kada je auto ugašen. Kad je upaljen dopunjava se koliko-toliko. Takve situacije su uglavnom retke. U većini slučajeva je nešto drugo u pitanju. Najčešće alternator ne dopunjuje dovoljno ili je akumulator dotrajao, pa ne može da drži struju. Ili svetla ostanu upaljena…

Iz želje da se što jeftinije prođe „vuče negde na masu„, asocira na to da se neka žica otkačila i samo je treba ponovo zakačiti. To će neki autoelektričar za čas da namesti i uzeće mi 500 din što je mnogo jeftinije nego kupovina novog akumulatora od 7-8 ‘iljada. Zbog tog semantičkog efekta se ova fraza vrlo lako širi. Čak i na druge teme.

* A da odemo odmah do njega da ga iznedadimo? Garant još uvek spava.
Biješ ti po malo na masu? A? Pa ne bi nas pustila ona njegova rospija. Znaš i sam koliko nas obožava. Pa ona htela da se razvede zato što se on druži sa nama.

Analizom fraze „biješ ti po malo na masu“ moglo bi se doći do zaključka da si sirovina. Masa – količina neke snage (kolika god bila) koju je rentabilnije koristiti za fizički nego za umni rad. Međutim to ovde nije slučaj. Iako nema puno neke veze sa autoelektrikom, veza je uglavnom sa semantikom i željom da ne bude sve tako crno kao što trenutno izgleda. U slobodnoj komunikaciji u kojoj nije reč o auto defektu, fraza „biješ ti po malo na masu“ se odnosi na to da nisi ti uopšte loš, samo imaš po neki put tako…

Zar nismo svi takvi? Zar nemamo svi po neki put neki kratak spoj?
Zar ne bijemo svi po malo na masu?

……….
slike:
novosti.rs
……….

Comments

comments

Једно мишљење на “Biješ ti po malo na masu

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

 

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.