Mlada jaretina u službi ekologije

U vreme svog razvojnog puta jedno vreme sam radio kao električar. Ono, banderaš… Antonije Banderaš i tako to…
Nisam se penjao na bandere. To je jedino što tad nisam radio. Ali zato sam obišao sve bitnije zgrade kod nas. Od podruma do krova. Vrlo je interesantan pogled sa krova Narodne banke na Slaviji. Najviša tačka na kojoj sam bio je 60-70 m, krov čeličane. Najniža -24 m uljni podrumi u toploj valjaonici.

Da, električari puno piju i puno psuju. Tačna je ta informacija. Ima i pametnih koji ne piju dok rade zato što onako manje/sporije rade. Ovako sigurnije i brže mogu da završe posao. Oni piju posle posla. Ostali su prosto alkoholičari. I niko od njih ne pije zbog straha od struje, jer se niko od njih ne plaši struje. Nije to ludilo, nego je jednostavno kontrolišu. Kao vožnja auta. Dok si nesiguran plašiš se da voziš. Kad u potpunosti kontrolišeš auto, nema više straha. Čak vožnja postane i uživanje.

U to vreme me je najviše ubijalo sakupljanje kablova i ostataka kablova posle završenog posla. Prvo sam mislio da me maltretiraju da bi ostalo čisto. „Ma šta me briga za čistoću. Na gradilištu sam, nisam u apoteci.“ Kasnije sam shvatio prave razloge.

  • Prvi: Parčići kablova i žica se vrlo lako upletu među noge i sapletu te. A to je na gradilištima poprilično opasno. Što bi ovi preko bare rekli: „safety first„.
  • Drugi: Reciklaža.

Ljudi koji piju i barataju strujom ne razmišljaju baš puno o ekologiji i reciklaži. Pravi razlog reciklaže je ekonomski. Skupljanjem parčića i ostataka kablova može poprilična količina bakra,  koji je inače skup, da se uštedi. Što predstavlja dodatnu količinu ušteđenog novca. A pogotovo ako kablovi nisu telefonske parice, nego ozbiljni vodovi.

Posle jedne takve ekološke akcije od dobijenih para kupismo jedno prase i jedno jagnje. Za meze malo…
Nakon obilne klope i par piva obavezno slede i saveti starijih.
Sinovac, uzmi još jedno pivo, nemoj da se stidiš.
Ma ne mogu čika Mićo. Najeo sam se, ne mogu da dišem. Mnogo je dobra ova jagnjetina. Nisam skoro jeo bolju.
Sinovac, slušaj da tebi nešto čika Mića kaže. Mlada jaretina ti je bolja nego mlada pičetina.
Čika Mićo, izgleda da nisi ti skoro probao mladu pičetinu, pa zato tako pričaš.

Comments

comments

1 мишљење на “Mlada jaretina u službi ekologije

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

 

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.